Archief

Tags

shibori

Studio T O U T D O U X / DIY  / shibori

shibori

Shibori is de naam van een Japanse verftechniek, waarbij bepaalde delen van de stof onbereikbaar worden gehouden voor de kleurstof. Dit wordt gedaan door de stof te vouwen, af te binden of vast te naaien. Afgelopen vrijdag leerden we bij de Textielfabrique alle drie de technieken. In de ochtend mochten we verschillende lapjes uitkiezen (katoen, zijde of wol) om aan de slag te gaan. We tekenden cirkels op de stof, waarvan we vervolgens met een rijgsteek de omtrek samentrokken. We vouwden ‘muizentrapjes’, legden smalle stroken hout erop en bonden het geheel samen met elastiek of touw. We vouwden driehoeken om een mooi geometrisch patroon te krijgen.

Daarna gingen alle stukken in een emmer water om voor te weken. Maaike had al een indigo-verfbad gemaakt, zodat de stukken er meteen in konden. Het bad zag er echt als een soort heksen-paddensoep uit, bruin-groenig met een soort drap en blazen erop. We konden ons niet voorstellen dat onze zorgvuldig gemaakte werkstukken er mooi blauw/wit uit zouden komen. En dat deden ze dus ook niet! Geel-groen van kleur kwamen ze eruit en pas in contact met zuurstof werden ze blauw. Het was echt magisch om de kleur zo onder je ogen te zien veranderen. En afgebonden delen waren mooi fris wit gebleven. We hebben al onze lapjes aan de waslijn gehangen en elkaars werk bewonderd natuurlijk. Daarna aan de slag gegaan met de sashikotechniek, maar daarover een ander keer meer.