Archief

Tags

SASHIKO

Studio T O U T D O U X / DIY  / SASHIKO

SASHIKO

Zoals beloofd: na de post over shibori, de vouw- en bindtechniek om figuren te verven, een post over Japans borduren.

Sashiko is van oorsprong een manier om stof te versterken met een stikselpatroon van wit garen op een blauwe (indigo)stof. Een traditie die stamt uit de 17e eeuw en in heel Japan voorkwam. De kleine steekjes werden gebruikt ter versterking van de stof. Eeuwen geleden weefden Japanse boeren hun stof met de hand van plantaardige vezels, zoals hennep. Deze stoffen waren niet erg sterk, terwijl de boerenkleding natuurlijk wel aan stevige slijtage onderhevig was. Ter versterking werd de stof met indigo geverfd en van fijne stekenpatronen voorzien, om de stof goed bij elkaar te houden. Sashiko betekent ‘kleine steekjes’. De steekjes mochten nl. niet groter zijn dan een rijstkorrel. Daarnaast werden meerdere lagen stof op elkaar met steekjes vastgemaakt en soms gewatteerd om de kleding warmer te maken. Wit en blauw waren de enige kleuren die de boeren en arbeiders mochten dragen.

Deze oude borduurtraditie past heel goed bij de ‘nowaste’trend: repareer je textiel ipv het weg te gooien! Je oude jeans wordt steeds unieker en persoonlijker door hem met sashiko te repareren. Het tafelkleed met die lelijke vlek krijgt opeens een mooi geometrisch detail.

Natuurlijk kun je ook nieuwe stoffen borduren met sashiko. Wij hebben voor de sashiko DIYkits een combi gemaakt van prachtige indigo geverfde stoffen, effenblauw en – door ons zelf geverfde (trots!)- shibori stoffen. Er zitten kleine kits bij (sleutelhanger, pannenlappen, omslag voor een schriftje) en een grotere (toilettas). Binnenkort op de site!

Op het Creative Life Event geven we zondag een workshop sashiko. We nemen dan onze stoffen mee. Dan kun je onze producten in het echt zien, doen we alle stappen voor en maak jij je eigen sashiko!

Fotografie: Danielle Krijtenburg