Archief

Tags

Recept van de week: zuringsaus

Studio T O U T D O U X / DIY  / Recept van de week: zuringsaus

Recept van de week: zuringsaus

Het is voorjaar in de tuin. Ook al is het koud, de muurbloemen, de vergeet-me-nietjes, de tulpen, al het groen; het bloeit en groeit als een gek.

Zuring is het eerste dat ik kan oogsten uit de tuin. Ik heb twee varianten: een gewone groene en een heel fraaie, rood geaderde. Zuring kun je op veel manieren in de keuken gebruiken: Lekker rauw in reepjes door een gewone sla, voor een fris accent. Een hoofdrol in zuringsaus of zuringsoep: in de tegenstelling tot wat je zou denken, een heel verfijnde smaak.

Zuring combineert goed met vette smaken en zachte: room, ei, vette vis. Het allerlekkerst vind ik een omelet met zuring en mascarpone. Eenvoudig en snel te maken. Maar voor feesten en partijen maak ik zuringsaus, bij zalm: wel iets meer werk, maar jammie! En natuurlijk, een echt Paasrecept 🙂 !

Wat gaat erin?

4 moten zalm

2 dl slagroom

1 dl visbouillon (gewoon van een stukje van een blokje)

½ dl witte wijn

Zout,peper

25 g koude boter

1 sjalot

1 bosje zuring (als je dat niet hebt, kun je ook waterkers gebruiken)

Zout, peper, citroensap

 

Hoe maak je het?

Pel het sjalotje en snijd het fijn. Breng in een pan wijn, visbouillon en sjalot aan de kook. Laat inkoken tot meer dan de helft. Voeg slagroom toe en laat weer inkoken. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Snijd de boter in kleine stukjes en klop die door de saus. Roer vervolgens de fijngesneden zuring erdoor.

Serveer bij gebakken of gepocheerde zalm.

Voor meer recepten, zie mijn laatste kookboek: Thuis in de keuken.