Archief

Tags

Keramiek

Studio T O U T D O U X / DIY  / Keramiek

Keramiek

Wat is het toch met keramiek dat het zo speciaal maakt? De onregelmatigheid van structuur, wat een ambachtelijk proces veronderstelt? Het feit dat het met de handen gemaakt wordt? Dat je nooit van te voren precies kunt zeggen hoe het glazuur zal uitpakken?

Ik hou ervan om zelf met klei te werken – gewoon de zelfdrogende van de Pipoos 🙂 – en af en toe iets kleins te maken: een labeltje voor op een fles of cadeautje, een lepel aan een houten takje. Met simpele vernis blijven ze wel een tijdje mooi. Maar da’s geen keramiek! Geen oven waar goed op temperatuur (800 tot 1400 graden!) en tijd (het moet goed bakken, maar niet barsten) gelet moet worden. Geen smeltmiddelen, kaolien en of zuurgroepen om uit te kiezen voor het glazuur.

In het atelier van Jacqueline, onze keramiste, voel ik me dan ook in een snoepjeswinkel: de grote afbakoven, de verschillende potten en schalen, de tegeltjes met de glazuurvoorbeelden (“maar je weet het nooit zeker, hé Ans”): alles is mooi! Speciaal voor studioTOUTDOUX maakt ze grote kralen die verwerkt kunnen worden in sierraden, de kleine om te dragen, de grote voor in huis. De geglazuurde zijn er in blauw/bruin en brons. Verder zijn er die raku en pitfire zijn gestookt, wat weer een heel ander effect geeft (lees hier de blogpost over pitfire & raku).

Wij combineren ze juist strak (met elastiek of touw) zodat alle aandacht gaat naar het keramiek.

De ceramic bracelets vind je hier .

De keramieken huissierraden: hier.